Februarie - luna primei lucrări de primăvară în grădină

2023-01-25
Februarie - luna primei lucrări de primăvară în grădină

Februarie ne surprinde cu vreme foarte rece și cu zăpadă. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, februarie este deja luna în care trebuie să începem o parte din lucrările de grădinărit pentru a pregăti grădina pentru primăvară. Ce lucrări trebuie făcute în grădină în această perioadă și cum vă îngrijiți livada, grădina de legume sau cea ornamentală? Răspundem în următorul articol.

În grădină este încă iarnă, dar până la primăvară mai este din ce în ce mai puțin timp. Februarie este o lună cu înghețuri sulfuroase frecvente și precipitații considerabile de praf alb. Copacii și arbuștii se află într-o perioadă de repaus vegetativ, care va fi întreruptă de vegetația de primăvară.

Este timpul să vă gândiți la ce puteți face în grădină în februarie? Printre cele mai importante sarcini se numără tăierea copacilor și arbuștilor, curățarea coniferelor de ace moarte, albirea tulpinilor, pulverizarea pe timp de iarnă, hrănirea păsărilor și însămânțarea timpurie a florilor și legumelor.

Grădina de legume în februarie

Dacă aveți o grădină de legume, ar trebui să începeți deja grădinăritul în februarie. Cel mai important lucru care trebuie făcut este să planificăm noile straturi, să pregătim sera, să facem tuneluri și să curățăm frunzele de anul trecut.

 1. Planificarea amenajării patului - alegeți acum ce legume veți planta sau semăna.
 2. Curățați straturile de anul trecut și îndepărtați frunzele de pe ele.
 3. Pregătiți sera sau tunelul pentru noul sezon - curățați ferestrele serei, pregătiți solul și fertilizați-l cu gunoi de grajd, de exemplu.


Februarie este o lună bună pentru a începe răsadurile de roșii, ardei, ceapă, salată, varză și praz. Aceste legume au un sezon de creștere lung și, prin urmare, pot fi plantate devreme. Cea mai bună soluție pentru răsaduri sunt ghivecele speciale și așa-numitele ghivece multiple, care economisesc solul și folosesc mai puține semințe. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să le selectați în funcție de mărimea răsadurilor.

După aproximativ patru săptămâni, răsadurile sunt mutate în ghivece mai mici sau într-o seră. Cu toate acestea, momentul de a le planta în pământ este doar atunci când sunteți sigur că nu mai sunt expuse riscului de îngheț. Notă - nu plantați roșiile în pământ decât după 15 mai.

Dezavantajul multi-tomatelor este că acestea ocupă mult spațiu. Dacă nu aveți atât de mult, vă sfătuim să folosiți ghivece. Solul pentru însămânțarea semințelor trebuie să aibă un pH de 6,5 și trebuie să fie ușor, consistent și fertil. Puteți cumpăra sol care îndeplinește cerințele de mai sus din magazine sau centre de grădinărit. Discurile sau ghivecele de turbă sunt o idee bună pentru răsaduri. Odată ce plantele au crescut puțin, nu este nevoie să le scoateți din pământ - plantați-le direct în pământ împreună cu discul sau ghiveciul.

Conifere și pomi fructiferi în februarie

Una dintre cele mai importante sarcini de grădinărit din februarie este tăierea de iarnă a copacilor și arbuștilor. Toți copacii - atât cei fructiferi, cât și cei decorativi - trebuie îngrijiți. Tăierea de iarnă include merele, perele și prunii cu coacere târzie, precum și nucii. Alți pomi fructiferi (cum ar fi cireșii, vișinii și prunii cu maturare timpurie) se taie vara, după ce au dat fructe.

Nu uitați de arbuștii fructiferi - coacăzele și coacăzele sunt, de asemenea, tăiate iarna. Dacă ați plantat coacăze negre sau roșii în toamnă, merită să le tăiați foarte scurt (până la 3 ochi) în februarie pentru a le încuraja creșterea. Coacăzele roșii se taie în primul an de la plantare. Tăierea ulterioară are loc numai după 4-5 ani. Pe de altă parte, coacăzele negre nu necesită tăiere până în al patrulea an de la plantare.

 • Nu uitați să protejați rănile cu unguent horticol după ce ați tăiat pomii fructiferi.
 • Așa-numitele mumii, adică fructele uscate de anul trecut, trebuie îndepărtate din pomii fructiferi.
 • Până la sfârșitul lunii februarie, este de asemenea o idee bună să albiți trunchiurile pomilor fructiferi cu var. Albirea trunchiurilor se face pentru a proteja scoarța de răni. Noaptea, temperatura scade sub zero grade, ceea ce face ca stratul subcortical stimulat de soare să înghețe și să se formeze fisuri. Pe de altă parte, varul reduce în mod eficient încălzirea scoarței copacilor.


Pe lângă pomii fructiferi, și arborii și arbuștii decorativi necesită atenția noastră. Cei care înfloresc vara și toamna trebuie tăiați. Cu toate acestea, nu tăiați arbuștii cu flori de primăvară - dacă o faceți, nu vor mai înflori anul acesta. Pe lângă tăiere, merită să îndepărtați ramurile deteriorate și rupte, precum și cele care cresc în centrul arbustului sau care se intersectează. Ramurile sunt deseori puse la grea încercare în timpul iernii. Primul factor dăunător este înghețul, iar al doilea este zăpada. Zăpada grea și umedă solicită foarte mult ramurile copacilor și arbuștilor. Aceasta duce adesea la ruperea acestor părți ale plantei. De aceea, este bine să curățați în mod regulat zăpada de pe copacii conifere și foioase, pentru ca zăpada să nu le rupă tulpinile. Arbuștii bătrâni pot fi tăiați radical, lăsându-i la 20-30 cm deasupra solului. Acest lucru le va îmbunătăți starea și le va întineri considerabil.

Dacă aveți conifere în grădină, februarie va fi o lună excelentă pentru a efectua pulverizarea de iarnă împotriva dăunătorilor și a brunirii acelor. De asemenea, pulverizarea va crește rezistența coniferelor la bolile fungice.

Grădina ornamentală în februarie

Lucrările care trebuie efectuate în grădina ornamentală în luna februarie constau în primul rând în inspectarea copertinei de iarnă, pentru a verifica dacă aceasta este încă în stare bună. Cu toate acestea, dacă au fost afectate de zăpadă, plantele ornamentale ar trebui să fie prevăzute cu un strat suplimentar de protecție - crenguțele de molid, de exemplu, pot servi acestui scop.

Tuberculii de flori ornamentale depozitați pe timpul iernii trebuie inspectați, iar cei care au putrezit trebuie aruncați. Restul poate fi tratat cu un agent antifungic adecvat. Primii tuberculi și bulbi pot fi deja plantați în ghivece - dar este important să fie depozitați la o temperatură de aproximativ 15 grade. În acest fel, ele vor crește chiar înainte de a fi puse în pământ și vor înflori mai repede primăvara și vara.

Februarie este un moment bun pentru a semăna plante anuale care au un sezon de creștere lung. Printre acestea se numără petuniile, begoniile și geraniile.

Rezumat - lucrările de grădină care urmează să fie efectuate în februarie

 • Curățarea și curățarea grădinii de legume
 • Spălarea și curățarea serei, pregătirea solului și fertilizarea acestuia.
 • Planificarea grădinii de legume - specii de legume, dispunerea paturilor
 • Pregătirea răsadurilor de legume de primăvară timpurie (praz, salată, ceapă)
 • Însămânțarea roșiilor și a ardeilor în germinatoare sau în ghivece multiple
 • Tunderea pomilor și arbuștilor fructiferi (meri, peri, coacăze, coacăze)
 • Tratarea cu var a trunchiurilor de pomi fructiferi
 • Tăierea arborilor și arbuștilor decorativi care înfloresc vara și toamna - nu se taie cei care înfloresc primăvara.
 • Pulverizarea coniferelor împotriva dăunătorilor și a brunificării frunzelor
 • Verificarea stării învelișurilor plantelor ornamentale, îndepărtarea zăpezii de pe copaci și arbuști
 • Hrănirea păsărilor


Acum știi ce ar trebui să faci în grădină în februarie. Cu sfaturile de mai sus, veți avea grijă de grădina de legume, livada și grădina ornamentală și vă veți bucura de plante frumoase primăvara. Următoarele lucrări, mai avansate, vor fi efectuate în martie, aprilie sau mai, dar vă puteți deja imagina rezultatele. În ghidul nostru vom avea grijă să vă oferim o mulțime de sfaturi practice pentru următoarele câteva luni de muncă în grădină. În curând va apărea o postare despre lucrările de grădină din martie.

Afișează mai multe intrări din Ianuarie 2023

Recomandat

pană de lemn 2,5 kg

pană de lemn 2,5 kg

87,51 RON brut437.55 pct..
pană de lemn 1,6 kg

pană de lemn 1,6 kg

49,50 RON brut247.50 pct..
pană de lemn 2,2 kg

pană de lemn 2,2 kg

75,99 RON brut379.95 pct..
pană de lemn 3 kg

pană de lemn 3 kg

63,32 RON brut316.60 pct..
pană de lemn 4 kg

pană de lemn 4 kg

74,84 RON brut374.20 pct..
pană de lemn 3,5 kg

pană de lemn 3,5 kg

97,87 RON brut489.35 pct..
mini gheară de grădină 41 cm

mini gheară de grădină 41 cm

28,78 RON brut143.90 pct..
topor forjat 1,35 kg topor de despicat

topor forjat 1,35 kg topor de despicat

69,08 RON brut345.40 pct..
ghivece de turbă pentru răsaduri set

ghivece de turbă pentru răsaduri set

55,26 RON brut276.30 pct..
foi de tablă feeder 180x205 birdhouse

foi de tablă feeder 180x205 birdhouse

79,44 RON brut397.20 pct..
bird feeder birdhouse casa de lemn

bird feeder birdhouse casa de lemn

50,66 RON brut253.30 pct..
birdhouse pasăre bird feeder casa de lemn

birdhouse pasăre bird feeder casa de lemn

227,99 RON brut1139.95 pct..
IdoSell Trusted Reviews
4.68 / 5.00 31 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-03-25
Seriozitate și calitatea
2024-02-22
transportul mi s-a parut un pic aiurea.ridicare din nu stiu ce magazin.care nu a avut bunul simt sa trimita un mesaj ca a ajuns produsul
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania pixel