Curățenia de toamnă - ce lucrări trebuie făcute înainte de iarnă

2022-11-21
Curățenia de toamnă - ce lucrări trebuie făcute înainte de iarnă

Lucrările de toamnă în grădină pot lua mult timp, dar sunt esențiale înainte de apropierea iernii. Înainte de sosirea primelor înghețuri, este important să vă pregătiți grădina în mod corespunzător pentru iarnă. Ce lucrări ar trebui făcute în grădină înainte de iarnă? Cum îți faci ordine în grădină toamna? Noi avem răspunsurile!

Dacă aveți o grădină, cu siguranță nu veți dori să ratați curățenia de toamnă! Dacă doriți ca plantele dumneavoastră să supraviețuiască iernii în condiții bune, trebuie să vă asigurați că sunt bine protejate în timpul temperaturilor scăzute. Arborii, gazonul și infrastructura grădinii, cum ar fi mobilierul și bolțile, trebuie, de asemenea, să fie pregătite corespunzător. Înainte de sfârșitul sezonului curent, îndepărtați frunzele uscate căzute și tăiați ramurile copacilor și arbuștilor. Acoperirea plantelor sensibile împotriva înghețului și tunderea gazonului sunt, de asemenea, măsuri importante. În acest articol, veți găsi sfaturi despre ce trebuie să luați în considerare atunci când vă adaptați grădina pentru iarnă.

Curățenia de toamnă - începeți cu gazonul

Toamna, tundeți gazonul mai rar și mai sus decât vara - două cosiri în octombrie sunt suficiente, deoarece iarba nu mai crește atât de mult. Ar trebui să facem ultima cosire la sfârșitul lui octombrie/începutul lui noiembrie. Este, de asemenea, o idee bună să aerisiți gazonul, deoarece gazonul trebuie să fie slăbit după sezonul de vară cu un aerator. Când curățați gazonul înainte de iarnă, îndepărtați frunzele căzute, crengile, părțile moarte ale plantelor și mușchii. Puteți îndepărta frunzele de pe gazon cu o greblă - greblele ușoare din plastic sau metal sunt cele mai bune pentru acest lucru. Un aspirator de grădină cu funcție de suflare este, de asemenea, foarte util și va accelera considerabil munca. Frunzele greblate pot fi folosite pentru compost (am scris anterior despre cum să facem un compostor de casă aici) sau pot fi puse în saci și aruncate.

Lista celor mai importante activități de curățenie de toamnă include:

  1. Îndepărtarea frunzelor uscate și căzute de pe gazon.
  2. Tăierea ierbii la sfârșitul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie.
  3. Protejați plantele delicate cu ajutorul unui fleece.
  4. Udarea plantelor înainte de apariția primelor înghețuri.
  5. Așezați frânghii în jurul arbuștilor care se întind pentru a preveni ruperea lor de zăpadă.
  6. Tăiați ramurile uscate și moarte.
  7. Acoperiți rădăcinile cu scoarță sau ramuri.
  8. Depozitarea mobilierului de grădină în clădire.
  9. Protejarea șopronului de grădină cu vopsea de lac.
  10. Curățarea și depozitarea temeinică a uneltelor de grădină.

Toamna se face ordine - e timpul pentru straturile de flori

Paturile de plante anuale au nevoie de o curățare de toamnă. Rămășițele de plante anuale care au fost cultivate și toate buruienile trebuie îndepărtate din pat. Apoi, patul trebuie fertilizat cu compost sau gunoi de grajd - dacă nu aveți niciuna dintre acestea, puteți folosi îngrășăminte artificiale. Înainte de iarnă, straturile de flori ar trebui să fie bine cosite, iar solul lăsat în așa-numita "asperitate". Lucrările de toamnă pe straturile de plante perene arată diferit. În acest caz, părțile uscate de deasupra solului ale plantelor perene trebuie tăiate și îndepărtate - dar lăsați tot ceea ce mai poate decora grădina în timpul iernii, cum ar fi inflorescențele uscate sau corpurile fructifere. Îndepărtați și ardeți toate părțile de plante care prezintă semne de boală și greblați frunzele căzute din pat. Când vă aranjați grădina înainte de iarnă, nu uitați să udați plantele bienale și arbuștii cu frunze și conifere cu frunze veșnic verzi cu mult înainte de primul îngheț. Astfel, plantele vor avea suficientă umiditate în sol și vor putea extrage apă din sol în timpul iernii, când acesta nu este înghețat.

Tăierea arborilor și arbuștilor în timpul lucrărilor de toamnă

Tunderea de toamnă a copacilor și arbuștilor nu este întotdeauna necesară. Cu toate acestea, dacă observați că este necesar, cel mai bine este să efectuați această lucrare la începutul toamnei, când încă mai sunt frunze pe copaci și arbuști. Astfel se evită tăierea ramurilor sănătoase. Ramurile subțiri pot fi tăiate cu ușurință cu un foarfece de grădină; ramurile mai groase se taie mai bine cu un fierăstrău de grădină. Tăiați bine lăstarii și ramurile tăiate cu un tocător de crengi și folosiți-le pentru compost.

Nu uitați să vă protejați plantele împotriva înghețului

Înainte de venirea iernii și de primele temperaturi negative, plantele sensibile la îngheț trebuie protejate corespunzător. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să le acoperiți deja în primele zile reci - este o idee bună să lăsați plantele să se obișnuiască cu temperaturile scăzute. Este recomandabil să acoperiți plantele de îndată ce apar primele înghețuri, iar un fleece agricol este ideal în acest scop. Plantele de sezon prea coapte din ghivece sau cutii trebuie scoase din recipientele lor, iar pământul de dedesubt trebuie împrăștiat pe straturile de grădină. Ghivecele sunt apoi curățate, uscate și mutate într-o încăpere unde vor fi depozitate pe timpul iernii.

Dacă aveți un iaz, nu uitați să îl pregătiți pentru iarnă. Plantele de apă care nu pot ierna în aer liber trebuie mutate în interior. Așezați o plasă pe suprafața apei pentru a împiedica frunzele care cad din copaci să cadă în apă.

Afișează mai multe intrări din Noiembrie 2022

Recomandat

IdoSell Trusted Reviews
4.50 / 5.00 56 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-07-02
S-a potrivit caracteristicilor
2024-04-16
super
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania
pixel