Cum să faci un compostor - sfaturi practice

2022-10-06
Cum să faci un compostor - sfaturi practice

Aveți o grădină sau o terasă mare? Cultivați legume de casă sau plantați flori? Atunci știți cu siguranță că cel mai bun îngrășământ este compostul, numit chiar îngrășământul ideal. Dar ceea ce poate nu știți este că puteți produce singuri un astfel de îngrășământ din grădină și din deșeuri organice. Tot ce ai nevoie este un compostor de casă!

Compostarea - ce presupune?

Ce este, totuși, compostarea și cum se creează compostul? Definiția generală este că compostarea este procesul de descompunere a deșeurilor organice de către microorganisme, în principal bacterii și animale (nematozi). Acest proces este controlat de dumneavoastră, grădinarul, iar pentru ca el să se desfășoare mai rapid, trebuie să oferiți organismelor care descompun biomasa cele mai bune condiții de dezvoltare. Prin urmare, pentru compostare, elementele esențiale sunt:

  • apă,
  • carbon,
  • azot și oxigen din aer.

Bineînțeles, fără aceste elemente, compostarea va continua, dar mult mai lent.

Compostor de grădină - ce este?

Acum că știm ce înseamnă compostarea, este timpul să explicăm pe scurt ce este un compostor de grădină. Oricine poate instala unul - tot ce aveți nevoie este un pic de spațiu pe terasă sau în grădină, de preferință într-un loc umbros, într-un colț ascuns, astfel încât să nu fie prea vizibil. Puteți să o plantați de jur împrejur cu arbuști, să o înconjurați cu plante sau să o acoperiți cu ghivece.

Un compostor de casă poate fi configurat în mai multe moduri. Pe terasele apartamentelor, cel mai bine va funcționa un recipient de compost dedicat (compostor de plastic), dar poate fi folosit și în grădini. Această soluție este destul de discretă și reduce mirosurile neplăcute, așa că merită cu siguranță să optați pentru ea în oraș.

O altă modalitate de a avea un compostor de grădină este de a îngrămădi și grebla o grămadă de pământ sau de a săpa o groapă acoperită cu crengi. Aceasta este, de asemenea, o soluție discretă, aproape fără costuri suplimentare.

Este, de asemenea, o idee bună să vă pregătiți singur un compostor din lemn, de dimensiuni care să se potrivească nevoilor dumneavoastră individuale. Se confecționează apoi o cutie de lemn, care este ideală pentru acest rol, deoarece asigură o bună circulație a aerului.

Compozitorul de casă - ce putem composta în el?

Un compostor de casă, fie că este din plastic sau din lemn, este o fabrică de îngrășăminte și un reciclator de deșeuri organice. Dar ce poți composta în el? Puteți pune în compostor:

  • frunze de toamnă,
  • tăieri de iarbă,
  • fân,
  • flori, plante tăiate,
  • rumeguș,
  • deșeuri organice din bucătărie: resturi de fructe și legume, pungi de ceai biodegradabile.

De exemplu, nu merită să compostați buruienile - le puteți împrăștia semințele împreună cu compostul în toată grădina, ceea ce nu va face decât să le ajute să se răspândească.

Cum se construiește un compostor?

Vrei să construiești singur un compostor din lemn? Este foarte simplu! Trebuie doar să te echipezi cu câteva obiecte utile. Cel mai important va fi, bineînțeles, lemnul. Puteți folosi scânduri rămase sau alte tipuri de deșeuri după renovare, dar și bucăți noi de lemn vor funcționa la fel de bine. Un palet va face, de asemenea, treaba!

Pasul 1
Pregătiți lemnul, cuiele, ciocanul, șlefuitorul și conservantul pentru lemn.

Pasul 2
Curățați scândurile de orice vopsea sau alte reziduuri, șlefuiți-le și protejați-le cu un material de etanșare.

Pasul 3
Aranjați scândurile sau paleții într-o formă dreptunghiulară de o dimensiune care să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Adunați-le pentru a forma pereți potriviți. De asemenea, puteți căptuși fundul compostorului sau îl puteți căptuși cu plasă, dar acest lucru nu este necesar.

Pasul 4
Începeți să compostați!

După cum puteți vedea, crearea propriului colț de compostare este destul de simplă! Dar cum îl folosești corect?

Cum se face compostul?

Știm deja cum arată un compostor, cum se construiește și ce se poate procesa în el, acum întrebarea este cum să compostăm corect. Ordinea straturilor este importantă - cel mai bine este să începeți cu cel mai puțin strâns. Ramurile groase sunt bune pentru acest lucru, pentru ca aerul să ajungă la compost din toate părțile. Următorul pas ar trebui să fie un strat de turbă acidulată, pe care puteți pune deja deșeurile. Este important să le tocăm mărunt, astfel încât cojile de legume sau fructe trebuie să fie tocate fin. Acest lucru le va permite să fermenteze mai repede și să se transforme în îngrășământ. Straturile pot fi construite în continuare în aceeași ordine, după cum este necesar.

Este o idee bună să adăugați o parte din compostul deja finit al vecinilor dvs. în compostorul finit pentru a accelera procesul. Compozitorul de plastic de pe balcon sau terasă trebuie să fie dotat cu locuitori, adică râme, care vor accelera transformarea deșeurilor în compost. Agitarea gunoiului de grajd din când în când va fi, de asemenea, de mare ajutor, deoarece procesele se vor derula mai repede datorită aerului proaspăt. Pe de altă parte, pentru iarnă, merită să acoperim compostorul de grădină cu un strat de frunze și crengi.

Acum știi totul despre compostare! Cunoașteți răspunsurile la întrebările cum să faceți un compostor, ce poate fi procesat în el și cum să o faceți. Puteți începe să vă transformați deșeurile menajere și de grădină în compost pentru plantele dumneavoastră, care dă viață. Nu așteptați, începeți astăzi!

Afișează mai multe intrări din Octombrie 2022
IdoSell Trusted Reviews
4.50 / 5.00 56 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-04-16
super
2024-04-03
Seriozitate,produse de calitate la un preț bun.
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania
pixel