Ce conserve merită să faceți pentru iarnă? Aflați sfaturile noastre!
Nimic nu te face mai fericit decât să deschizi un borcan cu gemul tău în mijlocul iernii! Fructele și legumele de sezon au cel mai bun gust proaspăt, desigur, dar merită să preparați conserve din ele pentru a vă bucura de aroma lor și toamna și iarna. Cum prelucrați fructele și legumele din grădina proprie și ce trebuie să știți despre conserve?
ABC-ul conservării
Pentru început, iată câteva sfaturi utile pentru prepararea conservelor din fructe și legume. În primul rând, este o idee bună să le faceți atunci când sunt disponibile produse de sezon. Majoritatea fructelor și legumelor populare pot fi cumpărate pe tot parcursul anului, dar atunci când sunt cele mai disponibile sunt cele mai gustoase și mai ieftine.
Atunci când preparați conserve, trebuie să fiți pregătiți pentru costuri. Chiar dacă aveți o mulțime de fructe și legume proprii, pentru a pregăti murături sau compoturi, trebuie să aveți un loc unde să le depozitați și să vă faceți provizii de borcane, capace, accesorii... Cea mai economică soluție este să folosiți borcane folosite și golite anterior - astfel se renunță la o cheltuială!
Legumele și fructele încep să fie puse la murat în iunie și se termină în noiembrie, așa că durează foarte mult timp - totul depinde de ceea ce se coace în acel moment. Apoi, culegeți din straturi sau cumpărați de la piață și... este timpul pentru conserve! Când este cel mai bun moment pentru a începe?
- Puteți pregăti castraveții pe tot parcursul sezonului: murați, cu sare mică sau cu aditivi.
- În iunie, începeți cu căpșuni - atunci sezonul acestor fructe este în plină desfășurare. Puteți face compoturi și gemuri din ele.
- În iulie, începe sezonul cireșelor, care sunt senzaționale pentru dulceață sau lichior. Tot în această lună puteți face gem din fructe de pădure sau caise, precum și conserve din fasole verde și dovlecei. Dacă vă plac ciupercile, în iulie apar și chanterelles.
- August este luna în care triumfă zmeura. Nu uitați să preparați suc, lichior sau dulceață din ele. Luna august este, de asemenea, perioada perelor și a merelor.
- Sfârșitul lui august și începutul lui septembrie este momentul potrivit pentru conservele de roșii. Acestea sunt atunci cele mai ieftine și mai dulci, așa că sunt ideale pentru piureuri sau salate.
- În septembrie, perele și merele sunt încă coapte și sunt perfecte pentru piureuri sau murături. Ciupercile sunt, de asemenea, în sezon și pot fi marinate sau uscate. Septembrie este, de asemenea, luna în care se coc ardeii.
- Octombrie este în continuare vremea perelor, merelor și ciupercilor, dar începe și sezonul dovleacului și al cozonacului.
Știți deja în ce luni trebuie să prelucrați ce fructe și legume, așa că este timpul să treceți la soluții specifice!
Murături - sănătate pură!
Murăturile au un efect excelent asupra intestinelor noastre și, datorită conținutului lor de acid lactic, sunt numite probiotice naturale - pot contracara infecțiile și accelera metabolismul.
Aproape orice poate fi murat, iar fructele și legumele cu un conținut ridicat de zahăr și apă sunt cele mai potrivite pentru acest proces. Asigurați-vă că încercați nu numai varza tradițională și castraveții, ci și roșiile, sfecla roșie, dovleceii, lămâile și prunele. Dar nu vă limitați - puteți murături practic toate fructele și legumele!
Salate, legume murate și mâncăruri gata preparate
Murarea nu este singurul mod de a folosi legumele. Puteți face conserve și în alte moduri: de la prepararea legumelor într-o marinată în oțet la salate cu mai multe ingrediente sau chiar mâncăruri gata preparate, pe care le puteți reîncălzi pur și simplu mai târziu, la nevoie. Nu uitați să testați o salată de ardei și dovlecei în saramură de oțet sau dovleac marinat în marinată, iar dacă preferați să vă faceți provizii de prânzuri pentru iarnă, un pas bun ar fi să vă faceți o rezervă de conserve de carne. Acestea sunt doar câteva exemple, bineînțeles, căci nu sunteți limitați decât de imaginația și de gustul dumneavoastră - al dumneavoastră și al celorlalți membri ai familiei.
Compoturi, gemuri și alte provizii dulci
Conservele sunt, bineînțeles, de asemenea, făcute dulci. De departe cea mai frecventă este prepararea gemurilor, în special din zmeură sau căpșuni. Prunele fac o dulceață excelentă, iar din cireșe sau pere se pot face compoturi. O rezervă de lichioruri va fi, de asemenea, utilă pentru serile reci de iarnă: merită să prelucrați astfel zmeură, cireșe, coacăze negre și chiar coacăze sau căpșuni.
O modalitate bună de a prelucra merele este de a face piure de mere, care este perfect nu numai pentru plăcinta cu mere, ci și pentru clătite și alte mâncăruri dulci. Este foarte ușor de făcut și vă va ajuta să folosiți fructele din grădină și să vă bucurați de gustul lor chiar și în lunile de iarnă.
Preparate din ciuperci
Ciupercile sunt utile și la mesele de Crăciun (și nu numai!). Prelucrați-le toamna - este perioada în care sunt cele mai disponibile. Nu uitați să cumpărați ciuperci doar din surse de încredere și, dacă mergeți chiar dumneavoastră la cules de ciuperci, folosiți doar anumite specii.
Cele mai populare conserve de ciuperci sunt cu siguranță ciupercile în oțet, foarte simple și rapid de preparat, dar dacă nu sunteți adeptul acestei opțiuni, încercați să vă uscați recolta. Acestea vor fi utile pentru găluștele de Crăciun, bigoturi sau supe.
Pregătirea conservelor poate consuma mult timp, dar merită cu siguranță efortul. Făcând gemuri, compoturi și salate, veți profita la maximum de recolta dumneavoastră și vă veți asigura că întreaga familie are la dispoziție fructe și legume apetisante pe tot parcursul anului.