Martie - ce este de făcut în grădină?

2023-02-16
Martie - ce este de făcut în grădină?

Martie este luna în care lucrările în grădină se intensifică. Vremea devine din ce în ce mai primăvăratică, soarele și temperaturile ridicate încurajând oamenii să lucreze în aer liber. Știți ce lucrări de grădină ar trebui să faceți în martie? Principalul obiectiv ar trebui să fie curățarea zonei după iarnă - tăiați ramurile moarte, îndepărtați frunzele căzute, curățați buruienile și fertilizați straturile. În articol vă vom sugera, de asemenea, ce puteți planta deja în martie.

Martie în grădină - ce ar trebui să facem?

Grădina necesită atenția și acțiunea noastră pe tot parcursul anului, chiar și iarna facem tot felul de lucrări în ea. În martie, cele mai importante activități includ:

 1. Îngrijirea gazonului - îndepărtați iarba uscată și nivelați gazonul cu o rolă.
 2. Pregătirea paturilor pentru plantele de un singur sezon - acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a fertiliza plantele cu bulbi plantate în februarie.
 3. Tunderea pomilor fructiferi - asigurați-vă că faceți acest lucru într-o zi rezonabil de caldă și uscată. Consultați acest articol pentru sfaturi despre cum să ascuțiți bine foarfecele de grădină și foarfecele de grădină.
 4. Plantarea unor plante - în martie puteți planta deja trandafiri, ierburi ornamentale, pomi fructiferi și, de asemenea, unele legume.

Pomi fructiferi și plante în martie - ce să plantezi?

Chiar dacă începutul primăverii poate fi în general rece și pot exista încă înghețuri, puteți începe în siguranță să plantați primele plante în pământ. Înainte de a face acest lucru, însă, verificați dacă solul nu este înghețat și verificați prognozele de temperatură pentru perioada următoare.

La începutul lunii martie, cel mai bine este să plantați pomi fructiferi - în principal cireși sau piersici, care nu se plantează toamna din cauza temperaturilor scăzute. Dacă achiziționați pomi cu un ghem deschis, puneți-i în pământ înainte ca mugurii să înceapă să se dezvolte. În schimb, mini-plantele vândute în ghivece pot fi plantate pe tot parcursul anului.

La sfârșitul lunii martie/aprilie, puteți începe și plantarea trandafirilor. Cu toate acestea, vă recomandăm să optați pentru trandafiri în ghiveci, care sunt excelenți pentru a decora aleea care duce spre ușa de la intrare. Trandafirii cu un sistem radicular deschis sunt mai bine plantați toamna și atunci vor înrădăcina mai ușor. Trandafirii în ghiveci trebuie plantați în sol fertil de humus, de preferință amestecat cu gunoi de grajd în toamnă. Răsadul trebuie să fie bine udat, scos din recipient cu tot cu pământ și așezat într-o gaură de două ori mai mare decât rădăcina trandafirului. Gaura trebuie acoperită cu pământ pentru trandafiri și cu mulci așezat deasupra. Nu uitați să udați cu generozitate.

De asemenea, merită să plantați la începutul primăverii ierburi ornamentale, în special cele din regiunile calde.

Grădina de legume în martie - ce să semănăm?

Martie este o lună potrivită pentru primele lucrări în grădina de legume. Legumele din grădina proprie vor fi un produs alimentar excelent pe care veți fi bucuroși să îl folosiți la prepararea meselor. Ce lucrări de grădină de legume să faci în martie?

 • Semănați semințele de legume care pot rezista la temperaturi ceva mai scăzute. Printre acestea se numără, de exemplu, mazărea, ridichile, morcovii, ceapa de primăvară, fasolea boabe, salata de miel sau mărarul.
 • Acoperiți semănăturile de legume de dinaintea iernii cu folie de aluminiu pentru a le grăbi germinarea.
 • Pregătiți răsadurile de ceapă, fasole boabe, kohlrabi, salată (frunze, unt și cristelniță), varză roșie, broccoli, praz, ardei, vinete și țelină (țelină și țelină). Aceste legume nu vor intra în pământ până în luna mai, dar pregătirea adecvată a răsadurilor încă din martie va face ca recolta să fie gata de recoltare mai devreme și mult mai bine.

Pentru pregătirea răsadurilor, cel mai bine este să alegeți ghivece de turbă realizate dintr-un amestec de turbă, pulpă de lemn și var. Acestea se umplu cu un substrat dedicat însămânțării semințelor (disponibil în magazinele de grădinărit), iar când răsadul este gata, se pune în pământ împreună cu recipientul. Rădăcinile plantei străpung peretele ghiveciului de turbă pe măsură ce crește, iar ghiveciul în sine este biodegradabil. Pentru răsaduri, alegeți un loc luminos, cald și aerisit și mențineți constantă umiditatea solului. După însămânțare, acoperiți bine ghivecele cu folie pentru a crește temperatura și umiditatea.

O grădină ornamentală în luna martie - ce altceva merită făcut?

Dacă începeți să lucrați la grădina dvs. ornamentală în martie, puteți fi siguri că aceasta va arăta perfect primăvara și vara. Cu toate acestea, este nevoie de puțină muncă:

 1. În primul rând - faceți ordine în grădină. Începutul primăverii este un moment bun pentru a reface scoarța de sub conifere, a scoate buruienile din straturile de flori, a tăia plantele perene moarte și a slăbi solul. Înainte de a planta și de a semăna mai multe plante, este, de asemenea, o idee bună să fertilizați corespunzător solul, dacă acest lucru nu a fost făcut în toamnă. Solul ar trebui să fie săpat până la adâncimea unei lopeți și amestecat cu compost, gunoi de grajd sau turbă horticolă. Sub plantele propriu-zise, nu săpați pământul (este ușor să deteriorați rădăcinile florilor) - doar împrăștiați îngrășământul la suprafață.
 2. În al doilea rând - priviți plantele. Arborii și arbuștii ornamentali trebuie verificați pentru a vedea dacă există semne de deteriorare din cauza înghețului, precum și boli. Tulpinile deteriorate ale plantelor trebuie tăiate cu grijă, iar crengile afectate de îngheț trebuie tăiate la câțiva centimetri deasupra punctului de îngheț (mai exact deasupra ochiului de plasă orientat spre exterior pe trunchi). În cazul crăpăturilor din scoarță pe copaci, trebuie aplicat un unguent horticol special.
 3. În al treilea rând - pregătiți răsaduri ale unor flori. Pe tot parcursul lunii martie, flori precum catifeaua, buhaiul leului, astrele, zinniile sau salvia lucioasă pot fi semănate în cutii sau răsadnițe. Acestea trebuie așezate pe un pervaz bine luminat și bine ventilat. Pe de altă parte, în a doua jumătate a lunii martie, puteți începe să semănați în tuneluri de plastic - garoafe chinezești sau pături de grădină. Cultura poate fi acoperită cu fleece în caz de îngheț.
 4. În al patrulea rând - înmulțirea plantelor perene. În martie, este o idee bună să divizați acele plante care au devenit prea dense, au răsărit lăstari la baza portaltoiului sau trebuie întinerite. Separați bulbii de rădăcini cu mâinile sau cu foarfecele de grădină, o lopată sau o sapă dințată. Trebuie să aveți grijă să nu deteriorați mugurii care se află pe lăstari. Butașii se pun apoi în pământ.

Pomi și arbuști fructiferi în martie - tăiere

Dacă pomii și arbuștii fructiferi nu au fost deja tăiați în februarie, asigurați-vă că faceți acest lucru în martie. Pomii fructiferi ar trebui să fie tăiați la începutul primăverii sau la sfârșitul primăverii și începutul verii. Vă recomandăm să faceți acest lucru la începutul primăverii, deoarece copacii sunt încă în faza de repaus vegetativ în această perioadă și, prin urmare, pot suporta mai bine o tăiere invazivă. Tunderea trebuie să se efectueze întotdeauna într-o zi fără ploaie și relativ caldă. După aceea, rănile trebuie tratate cu emulsii horticole speciale.

Datorită tăierii, pomii maturi de măr, de par și de prun vor produce o recoltă de calitate mult mai bună. Fructele vor fi mai mari, mai dulci și vor avea o culoare mai intensă. Aceștia se taie după așa-numita "metodă a inelului" - ramura trebuie tăiată cât mai aproape de trunchi, chiar deasupra îngroșării tulpinii. Cireșele, pe de altă parte, ar trebui să fie tăiate în maniera "pivotantă". - lăsând câțiva centimetri de ramură. Tăierile ramurilor trebuie făcute la un unghi de 45 de grade. În ceea ce privește arbuștii fructiferi, aceștia se taie la începutul lunii, chiar înainte de începerea sezonului de creștere. Se taie coacăzele, coacăzele, murele și kiwi.

Gazonul în martie - cum să îl îngrijești?

Petreceți a doua jumătate a lunii martie pentru a vă aranja gazonul după iarnă și pentru a-l fertiliza. Acest lucru va ajuta iarba să crească mai bine, iar produsele de îngrijire vor pătrunde mai ușor în sol. Astfel, gazonul crește mai repede și devine mai stufos și mai colorat. Ce nu trebuie să uitați? Iată câteva sfaturi:

 • Greblarea - în timpul curățeniei din luna martie, greblați mai întâi frunzele vechi și firele zbârcite de pe gazon. Dacă, după greblare, suprafața gazonului pare ondulată și neuniformă, este bine să rulați gazonul.
 • Scarificarea - îndepărtați stratul compactat de iarbă veche și mușchi prin scarificarea gazonului.
 • Fertilizarea - Fertilizați gazonul în martie/aprilie, de preferință la o săptămână după prima cosire și scarificare.
 • Încălzirea - un pH al solului mai mic de 5,5 ar trebui să determine o calcarizare a gazonului, ceea ce presupune împrăștierea uniformă a dolomitei sau a cretei de îngrășământ pe gazon. În cazul calcarului, este important de reținut că fertilizarea gazonului poate fi efectuată doar la câteva săptămâni după această operațiune.

După cum vedeți, în ciuda riscului de îngheț din martie, lucrările de grădină încep deja mai intens în această lună decât în februarie. Deși gama de activități care pot fi efectuate este încă destul de limitată în comparație cu lunile următoare, activitățile care pot fi realizate în această perioadă vor da roade în viitor. Dacă abordați grădinăritul în luna martie în mod corect, puteți fi siguri că grădina dvs. va arăta minunat în sezonul de primăvară și vară și că plantele pe care le-ați plantat și semănat vor produce o recoltă minunată.

 

Afișează mai multe intrări din Februarie 2023

Recomandat

mini gheară de grădină 41 cm

mini gheară de grădină 41 cm

28,78 RON brut143.90 pct..
ghivece de turbă pentru răsaduri set

ghivece de turbă pentru răsaduri set

55,26 RON brut276.30 pct..
IdoSell Trusted Reviews
4.68 / 5.00 31 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-01-24
Ok
2023-08-20
Timp foarte mare pana la primirea comenzii. Apeluri multe pe mail la care nu am primit raspuns. Sistemul de zavorare ( placuta cu gaura, atasata) nu imi serveste. Imi trebuia celalalt sistem de zavorare. Zavorul se monteaza la exteriorul unei usi si inchide doua suprafete plane aflate una in continuarea celeilalte. Zavorul ar trebui sa fie livrat cu ambele sisteme de zavorare, asa cum apare in reclama produsului. Cand comanzi nu ai posibilitatra sa alegi piesa in csre va intra tija zavorului ptr inchidere.
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania pixel