Cum vă curățați șemineul? Vă sugerăm

2023-11-16
Cum vă curățați șemineul? Vă sugerăm

Serile de toamnă și de iarnă sunt deosebit de favorabile utilizării frecvente a șemineului. Acesta face ca zilele lungi, reci și întunecate să fie mult mai plăcute. Cu toate acestea, pentru ca relaxarea lângă șemineu să fie o adevărată plăcere, este necesar să îl curățați în mod regulat. Acest articol vă spune cum să faceți acest lucru rapid și eficient.

De ce este important să vă curățați șemineul?

Un șemineu este o soluție practică și impresionantă pentru casă, dar trebuie îngrijit. Numai un șemineu curățat în mod regulat va fi sigur pentru gospodărie și eficient: poluanții pe care îi produce pot fi periculoși. Funinginea și gudronul lăsate în el pot duce la înfundarea acestuia și, în cele din urmă, chiar la un incendiu. Curățarea internă a șemineului este importantă și pentru a economisi bani: un șemineu murdar funcționează mai puțin eficient și consumă mai mult combustibil.

Prin urmare, curățarea ar trebui să fie efectuată în mod regulat. Cât de des? Depinde foarte mult de tipul de combustibil, de frecvența cu care este utilizat șemineul și de materialele folosite la fabricarea acestuia. Așadar, cum se curăță coșul de fum? Conform legislației poloneze, murdăria din coșul de fum trebuie îndepărtată de cel puțin patru ori pe an și o dată pe an trebuie verificată permeabilitatea coșului de fum care transportă fumul. Un astfel de serviciu trebuie efectuat de un specialist înainte de începerea sezonului de încălzire, dar este recomandabil să fie efectuat și în timpul sezonului, de exemplu o dată pe trimestru. Puteți îndepărta singuri funinginea și gudronul de pe soba șemineului, de exemplu, o dată pe săptămână, dacă folosiți foarte des șemineul.

Pregătirea șemineului pentru curățare înainte de sezonul de încălzire este, de asemenea, un moment bun pentru a-l inspecta. În caz de defecte sau scurgeri, veți putea reacționa la timp înainte ca iarna să se instaleze definitiv.

Curățarea funinginii din șemineu - ce trebuie să aveți la îndemână?

Curățarea șemineului se poate face rapid și eficient dacă aveți accesoriile potrivite. Ce unelte vă vor fi de folos?

  • O perie pentru șemineu,
  • O lopată pentru cenușă,
  • Sac de cenușă,
  • mănuși de protecție.

Cu ajutorul periei veți efectua curățarea șemineului în interior și veți îndepărta cu ușurință orice murdărie din cenușă, funingine sau gudron. Cu lopata, veți îndepărta bineînțeles cenușa, în timp ce sacul pentru cenușă va depozita în siguranță resturile de lemn. Mănușile vă vor proteja, bineînțeles, mâinile de murdărie.

Cum se curăță coșul de fum și șemineul?

Este o idee bună să începeți curățarea prin îndepărtarea murdăriei din interiorul șemineului. Asigurați-vă că focul a fost stins, că temperatura din vatră a scăzut și că este sigur să continuați. Asigurați-vă că ați îndepărtat orice resturi de lemn sau lemne de foc înainte de a începe lucrul. Pașii ulteriori vor depinde de tipul de șemineu pe care îl aveți.

Un șemineu electric este un model care nu produce funingine sau fum. Dacă îl alegeți, nu va trebui să îndepărtați murdăria. Cel mult, merită să îl aspirați din când în când.

Un șemineu din marmură este, de asemenea, relativ lipsit de probleme. De obicei, este suficient să îl spălați cu apă caldă și lichid de spălat vase. Este, de asemenea, o idee bună să folosiți detergenți sau lacuri dedicate: acestea vor menține marmura cu un aspect plăcut pentru mult mai mult timp.

Șemineele cu manta de apă sau șemineele din fontă sunt cu siguranță mai solicitante. Primele trebuie curățate de preferință cu o perie specială care se poate ocupa de orice depuneri care s-ar fi putut forma. Totuși, acesta nu este sfârșitul poveștii: în cazul unui șemineu cu ardere cu apă, este de asemenea important să goliți zilnic coșul de cenușă, astfel încât aparatul să dureze mai mult.

În cazul unui șemineu din fontă, cel mai bine este să folosiți o perie de sârmă, deoarece aceasta îndepărtează rapid murdăria acumulată. Cu toate acestea, va trebui să depuneți ceva efort pentru curățare!

Nu numai curățarea, ci și prevenirea murdăriei

Indiferent de tipul de șemineu, este o idee bună să îl păstrați după curățare. Cel mai bine este să folosiți produse de curățare și întreținere dedicate în acest scop. Același lucru este valabil și pentru sticla șemineului - aceste elemente sunt deosebit de sensibile la murdărire și necesită o protecție specială. Pentru a curăța sticla, asigurați-vă că folosiți un lichid sau o spumă specială, adaptată pentru curățarea murdăriei grase. De asemenea, puteți folosi un ziar umezit și înmuiat în cenușă. Funcționează surprinzător de bine! Nu uitați să conservați și sticla - astfel nu se va murdări la fel de repede.

Cele mai problematice pete sunt cauzate de funingine. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu poate fi îndepărtată! Preparatele speciale se pot ocupa de ea, dar există și modalități de a îndepărta depunerea. Cum? Prin utilizarea lemnului bine uscat, care produce mai puțină funingine, și prin adăugarea la foc a unor catalizatori speciali, care reduc formarea funinginii. Acestea vor face ca îndepărtarea funinginii din șemineu să fie mult mai ușoară!

Îndepărtarea funinginii din șemineu poate fi o sarcină simplă, pe care o puteți efectua rapid și fără probleme. Nu uitați că curățarea șemineului, pe lângă faptul că îl mențineți curat, înseamnă și menținerea siguranței dumneavoastră și a celor dragi. Sperăm că sfaturile noastre vă vor face curățenia mai ușoară și serile lângă șemineu mai plăcute!

Afișează mai multe intrări din Noiembrie 2023

Recomandat

aragaz cenușă răzuitoare poker

aragaz cenușă răzuitoare poker

16,18 RON brut80.90 pct..
IdoSell Trusted Reviews
4.48 / 5.00 60 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-07-01
no 1
2024-04-16
super
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania
pixel