Octombrie în grădină, sau cum să-ți pregătești grădina pentru sosirea iernii

2023-10-09
Octombrie în grădină, sau cum să-ți pregătești grădina pentru sosirea iernii

Octombrie este luna în care facem ultima recoltă și continuăm să ne bucurăm de frumusețea toamnei. Cu toate acestea, este, de asemenea, momentul în care trebuie să ne pregătim pentru înghețuri, ninsori și vreme mai rece. Ce măsuri puteți lua pentru a vă proteja grădina de intemperii? Află sfaturile noastre!

Mai întâi de toate - livada

Ce ar trebui să se întâmple în livadă în octombrie? Pentru început, un pas bun ar fi să finalizăm recolta. Merită să culegeți ultimele mere, pere, prune sau gutui. Fructele mai mici și necoapte mai au încă o șansă să se coacă, așa că le puteți lăsa în pomi - dar asigurați-vă că le îndepărtați înainte de îngheț.

Puteți prelucra imediat fructele pe care le culegeți din pomi, făcând compoturi, gemuri, lichioruri sau uscându-le în cuptor. Dacă doriți să păstrați fructele întregi, puneți-le într-un loc răcoros și nu prea uscat, de preferință în pivniță. Aveți grijă, însă, să alegeți doar fructe sănătoase și nedeteriorate. Merită să profitați la maximum de recolta de toamnă, dar în așa fel încât să nu faceți rău altora!

Acesta nu este sfârșitul muncii în livadă - octombrie este, de asemenea, un moment bun pentru a vă îngriji pomii. Treceți prin coroanele lor și, cu ajutorul uneltelor și accesoriilor de grădinărit, îndepărtați ramurile infectate, precum și fructele uscate. Strângeți-le și pe cele căzute și aplicați un balsam cicatrizant pe zonele tăiate ale ramurilor. Toamna, este de asemenea o idee bună să îndepărtați capcanele pentru dăunători și să vă ocupați de fertilizarea grădinii. Arborii și arbuștii se vor bucura de gunoi de grajd sau compost, dar puteți ajunge și la îngrășăminte fără azot sau făină de bazalt. Toamna este momentul perfect pentru a fertiliza - amelioratorii, distribuiți în această perioadă, au timp să se dizolve și să ajute copacii.

Octombrie este, de asemenea, o perioadă bună pentru plantare, mai ales dacă alegeți plante cu rădăcini expuse. Le puteți pune în pământ până când începe să înghețe pământul. Plantați copacii mai adânc, iar arbuștii puțin mai puțin adânc. După plantare, bineînțeles, udați cu generozitate și stropiți suplimentar, ceea ce va ajuta plantele să se instaleze chiar dacă temperaturile sunt scăzute. Bineînțeles, echipamentul de grădinărit vă va ajuta la plantare.

Acum e timpul pentru legume!

După ce ați făcut lucrările necesare în livadă, este timpul să trecem la legume! Recolta este în curs de desfășurare în octombrie: varza, morcovii, ridichile și napii se coc chiar acum. Nu uitați, de asemenea, de conopidă și broccoli. În plus, spanacul este, de asemenea, potrivit pentru recoltare în octombrie. Puteți depozita unele dintre aceste legume în pivniță: acest lucru este valabil în principal pentru legumele rădăcinoase. Ceapa și usturoiul se vor descurca mai bine într-un loc mai uscat, cum ar fi podul.

Octombrie este luna în care se prepară varza murată. Și se știe că cea mai gustoasă este cea din propria recoltă! Depozitați-o într-un loc întunecat înainte de procesare și mirosul neplăcut de varză și gustul amar al varzei va dispărea fără urmă.

Aveți grijă și de recolta de roșii înainte de îngheț. Puteți pune fructele încă necoapte într-o cameră caldă, ceea ce le va face să se coacă încet. Dar să știți că și cele verzi pot fi folosite pentru conserve delicioase!

După ce toate fructele și legumele au fost recoltate, merită să vă gândiți să faceți ordine în straturi. Frunzele și tulpinile pot fi colectate și folosite pentru a face compost, dar dacă nu aveți timp, le puteți lăsa pe paturi. Ele vor fertiliza solul la fel de eficient, cu condiția, bineînțeles, să nu fie exemplare bolnave.

În cele din urmă, este o idee bună să săpați straturile și să adăugați îngrășământ în sol. Uneltele și accesoriile de grădină vă vor ajuta să faceți acest lucru. Acesta este un moment bun pentru plantare: de exemplu, pe ceapa de primăvară de iarnă sau alte legume cu bulbi. Ierburilor nu le place frigul, așa că este mai bine să le transplantați în ghivece. La primăvară, ele vor putea astfel să se regăsească din nou în straturile dvs. de flori!

Nu în ultimul rând: plantele ornamentale!

Odată ce livada și grădina de legume sunt îngrijite, este timpul să ne uităm la straturile de flori. Toamna este o perioadă bună pentru semănat: albăstrelele, hollyhocks sau gălbenelele semănate în octombrie vor începe să crească foarte repede imediat ce vremea le va permite. Acum este, de asemenea, momentul pentru a planta plantele bulboase care înfloresc primăvara: în acest caz, nu merită să amânăm până după ce solul a înghețat!

Orice plantă bienală, cum ar fi panseluțele sau nalbele, trebuie udată generos toamna: acestea sunt foarte expuse la vânturile uscătoare. După primele înghețuri, este o idee bună să le acoperiți cu crengi sau cu un agrofolositor: le va fi mai ușor să supraviețuiască.

Unele plante bulboase, cum ar fi arizema sau camassia, pot fi lăsate în pământ, dar și acestea vor trebui acoperite cu protecție pentru încălzire. Din păcate, acest lucru nu se aplică plantelor care nu iernează în pământ. Din acest grup fac parte, printre altele, următoarele:

  • gladioli,
  • frezii,
  • dalii,
  • violete alpine,
  • plantele tigru,
  • palmieri tigru.

După primele înghețuri, este necesar să le tăiem tulpinile și să scoatem plantele din sol. Blândețea este importantă în acest stadiu - deoarece este ușor să se deterioreze bulbii sensibili. Folosiți cu grijă uneltele și accesoriile de grădinărit. După ce bulbii au fost scoși din sol, trebuie să fie uscați bine într-un loc bine ventilat, dar nu prea cald, apoi trebuie puși în cutii, acoperite cu scoarță sau rumeguș și păstrați într-o încăpere uscată, unde nu vor fi afectați de îngheț.

Arbuștii vulnerabili ar trebui, de asemenea, să fie pregătiți pentru iernat: trandafirii sau hortensiile trebuie protejate cu o movilă de pământ sau scoarță pentru a proteja plantele de îngheț. Cu toate acestea, este o idee bună să tăiați tulpinile mai bătrâne și lemnoase înainte de a le proteja: Arbuștii vor arăta mai bine la primăvară.

Octombrie este, de asemenea, un moment bun pentru plantarea în grădina de flori. Plantați plantele în containere fără griji, în timp ce pentru plantele cu frunze caduce plasate în afara containerelor, plantarea se poate face atunci când frunzele au căzut și pământul nu este încă înghețat. Plantele cu rădăcini goale merită inspectate cu atenție și îndepărtate secțiunile deteriorate înainte de plantare, iar cele deja plantate trebuie udate abundent.

Sperăm că acest text vă ajută să vă îngrijiți grădina toamna. Procurați-vă echipamentul de grădinărit potrivit și aplicați măsurile menționate mai sus și puteți conta pe faptul că toate plantele dvs. vă vor răsplăti cu un aspect frumos și o recoltă abundentă în primăvară.

Afișează mai multe intrări din Octombrie 2023

Recomandat

sapă forjată cu mâner de lemn 120 cm

sapă forjată cu mâner de lemn 120 cm

60,88 RON brut304.40 pct..
lopată mâner cu tijă 33 plastic

lopată mâner cu tijă 33 plastic

6,88 RON brut34.40 pct..
mini lopată de grădină 37 cm

mini lopată de grădină 37 cm

18,37 RON brut91.85 pct..
mini gheară de grădină 32 cm

mini gheară de grădină 32 cm

18,37 RON brut91.85 pct..
IdoSell Trusted Reviews
4.68 / 5.00 31 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-03-06
Sunt ce trebuie s-au potrivit și par solide
2023-08-20
Timp foarte mare pana la primirea comenzii. Apeluri multe pe mail la care nu am primit raspuns. Sistemul de zavorare ( placuta cu gaura, atasata) nu imi serveste. Imi trebuia celalalt sistem de zavorare. Zavorul se monteaza la exteriorul unei usi si inchide doua suprafete plane aflate una in continuarea celeilalte. Zavorul ar trebui sa fie livrat cu ambele sisteme de zavorare, asa cum apare in reclama produsului. Cand comanzi nu ai posibilitatra sa alegi piesa in csre va intra tija zavorului ptr inchidere.
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania pixel