Decembrie în grădină - programul de lucru de iarnă

2023-11-20
Decembrie în grădină - programul de lucru de iarnă

S-ar părea că în luna în care începe iarna calendaristică, este posibil să se ia o pauză de la munca în aer liber. Nimic mai departe de adevăr! Deși în ultima lună a anului nu se fac prea multe lucrări de întreținere, în grădină este mereu ceva de făcut. Ce lucrări facem în decembrie? Cum vă îngrijiți grădina în timpul iernii? Citește mai departe!

Cum arată iarna în grădină?

Anotimpurile s-au estompat puțin în ultimii ani, dar decembrie este încă o lună asociată cu frigul și zăpada. Temperaturile scăzute, chiar negative, înseamnă că nu se pot face prea multe în grădină atunci, dar puteți totuși să aveți grijă de plante și să faceți lucrări de protecție sau de curățenie. Ce nu trebuie să uitați atunci când vă planificați grădina din decembrie?

Începeți cu acoperitoarele de plante

Vă bucurați de vreme îndelungată de vremea bună și nu ați reușit încă să faceți copertine pentru plantele de iarnă? Atunci acum este ultimul moment: cel mai bun moment pentru a face acest lucru este la începutul lunii decembrie și absolut atunci când temperatura este sub zero grade. Cel mai bine este să folosiți paie sau țesături nețesute pentru a vă acoperi plantele. Decembrie este, de asemenea, un moment bun pentru a monta trandafirii, pentru a verifica movilele de pe copaci și arbuști și pentru a adăuga mulci în straturile cu arbuști sensibili. Este, de asemenea, un moment bun pentru a proteja paturile de legume sau fructe, cum ar fi cele care conțin căpșuni, de îngheț și zăpadă.

În decembrie, profitați de timpul necesar pentru a vă fertiliza straturile cu gunoi de grajd, dacă nu ați făcut-o în toamnă. Un strat subțire de gunoi de grajd săpat în sol va face ca primele culturi de primăvară să fie un succes!

Plantele de conifere columnare este bine să fie legate cu sfoară în decembrie, pentru ca zăpada abundentă să nu le provoace daune. Zăpada care a căzut deja merită îndepărtată de pe lăstari, atâta timp cât este ușoară. Plantele perene din containere merită, de asemenea, atenție în decembrie. Așezați-le într-un loc retras și puneți-le la umbră, ferindu-le de condițiile meteorologice aspre.

Nu uitați de livadă!

În luna decembrie, merită să faceți și câteva lucrări în livadă. Acesta este cel mai bun moment pentru a vă albi ramurile și trunchiurile pomilor pentru a-i proteja de crăpăturile cauzate de diferența de temperatură. Este o idee bună să folosiți o soluție apoasă de calciu pentru a efectua acest tratament. Înfășurați pomii fructiferi tineri cu benzi de protecție pentru a-i feri de animale. Iarna, grădina este o tentație pentru animale, așa că merită să protejați pomii de acestea.

Pomii mai mari trebuie, de asemenea, să li se îndepărteze fructele sau mumiile rămase în coroană. Acestea pot provoca boli în primăvară, lucru pe care niciun proprietar de grădină nu și-l dorește!

În decembrie, merită deja să ne gândim la primăvară. Acesta este un moment bun pentru a tăia fragmente de lăstari la plantele fructifere care vor fi pregătite pentru altoire în primăvară. Lăstarii sănătoși (care trebuie să fie semnalizați și marcați) trebuie plasați în cutii cu substrat nisipos și depozitați, de exemplu, în pivniță.

Cum rămâne cu gazonul?

Gazonul este partea grădinii care nu are nevoie de prea multă muncă în decembrie. Singurul lucru de reținut este să nu călcați gazonul după o ninsoare. Acest lucru previne formarea unei cruste de gheață pe gazon, ceea ce nu este bun pentru aspectul gazonului.

Alte activități din decembrie

Îngrijirea grădinii nu este totul. Decembrie este luna în care trebuie să ne gândim și la micii săi locuitori. Este un moment bun, de exemplu, pentru a începe să hrăniți păsările, mai ales dacă stratul de zăpadă persistă sau dacă temperaturile scad sub 0°C. Cel mai bine este să ajungeți la amestecuri speciale de semințe pregătite pentru păsări sau să alegeți mere sau grăsime de porc. Ceea ce nu trebuie să le dați păsărilor este sarea: pâinea și alte alimente care conțin acest compus nu le sunt recomandate.

Important este ca iarna să udați și plantele din grădină, în special coniferele și cele cu frunze verzi reci. Multe specii au dificultăți în a supraviețui iernii din cauza secetei fiziologice: plantele pierd cea mai multă apă în timpul zilelor reci, însorite și cu vânt.

Dacă vine iarna și ninge, este necesară deszăpezirea. Fiți pregătiți pentru acest lucru și achiziționați o lopată de zăpadă sau un echipament mai puternic dacă aveți o grădină mare. Este important, de asemenea, să se șlefuiască trotuarele sau aleile: Nu folosiți sare normală, care este dăunătoare pentru plante. Este mai bine să folosiți clorură de magneziu sau nisip de modă veche.

Nu în ultimul rând, decembrie este, până la urmă, luna Crăciunului, iar acestea ar trebui să fie, de asemenea, vizibile în grădină. Puteți face decorațiuni din ramurile propriilor plante cu frunze verzi reci, din conuri de pin sau din ierburi ornamentale. Soluția perfectă este, bineînțeles, să ajungeți la luminițe sclipitoare - acestea vor da oricărei grădini o strălucire frumoasă și un aer confortabil.

Primele lucrări în grădină după iarnă se fac, de obicei, abia în martie, dar merită să le faceți pe tot parcursul anului. În decembrie, când este ceva mai puțin de lucru, vă încurajăm să vă plimbați prin grădina de iarnă și să vă minunați de frumusețea ei. Crengile înghețate, arbuștii acoperiți de zăpadă sau chiar plantele învelite în lână arată cu adevărat frumos pe timp de iarnă. Toate acestea pentru ca la primăvară să arate foarte bine!

Afișează mai multe intrări din Noiembrie 2023

Recomandat

IdoSell Trusted Reviews
4.61 / 5.00 110 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-09-15
Produse de top multumim
2024-09-08
Multumut
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania
pixel