Cum pregătesc terenul pentru un nou gazon?

2024-03-05
Cum pregătesc terenul pentru un nou gazon?

Începutul primăverii este momentul ideal pentru a vă pregăti grădina. Plantarea și însămânțarea plantelor, reîmprospătarea paturilor și tăierea arbuștilor sunt doar începutul. În articolul de astăzi, veți afla cum să pregătiți terenul pentru gazon, astfel încât să vă puteți bucura de o suprafață uniformă și frumoasă. Așteptăm cu nerăbdare să-l citiți!

Cum se pregătește solul pentru un gazon?

Indiferent dacă doriți să creați un gazon nou sau să extindeți unul existent, primul pas este întotdeauna pregătirea corespunzătoare a solului. Acest proces implică mai multe etape, care presupun o cantitate destul de mare de muncă. Cu toate acestea, parcurgerea tuturor etapelor vă va scuti de probleme în anii următori. Prin urmare, merită să luați în serios această sarcină, iar rezultatul va încânta toți membrii gospodăriei și oaspeții! Cum se nivelează gazonul pas cu pas?

Etapa 1: îndepărtarea buruienilor

Primul pas pentru a obține un gazon frumos este eliminarea plantelor nedorite, sau a buruienilor. Există mai multe metode, dar cele mai bune rezultate vin de la un erbicid neselectiv, care distruge atât buruienile anuale, cât și cele perene, deoarece ajunge până la rădăcini. Cel mai bine este să îl folosiți atunci când buruienile sunt în faza de creștere, iar apoi să așteptați pentru a permite substanței să descompună plantele care vă amenință gazonul.

Dacă nu doriți să folosiți erbicide în grădină, nu vă rămâne decât să vă echipați cu o greblă și să curățați singuri solul. Pentru suprafețe mai mici, acest lucru nu va fi dificil; pentru peluzele mai mari, un scarificator manual sau electric va fi util.

Etapa 2: drenaj

Următorul pas este drenajul zonei pregătite pentru gazon, mai ales dacă intenționați să o creați pe o zonă umedă. Solul pentru gazon trebuie să fie relativ uscat.

Drenajul este relativ ușor de realizat, dar necesită mult timp. Cel mai simplu mod este să folosiți pietriș sau nisip grosier ca drenaj. Pentru a face acest lucru, se îndepărtează aproximativ 30 cm de sol și se așează un strat de drenaj de 5-10 cm grosime. După ce acesta a fost bine compactat, solul poate fi redistribuit. Este important ca, după această procedură, suprafața să aibă aceeași înălțime ca înainte de drenaj.

Este gazonul prea mare pentru un strat de drenaj? Va fi necesară drenarea cu țevi și drenuri, dar aceasta este o treabă pentru specialiști.

Etapa 3: fertilizarea solului

Următoarea etapă constă în asigurarea faptului că solul este pregătit pentru creștere. Cum se pregătește solul pentru gazon? În primul rând, trebuie să îl săpați. Probabil că ați făcut acest lucru atunci când ați făcut drenajul, dar dacă nu a fost nevoie, merită să slăbiți solul până la o adâncime de 20-25 cm - de preferință când este umed. Folosiți o lopată sau o furcă, sau un cultivator mecanic. Atunci când săpați, este de asemenea o idee bună să îndepărtați buruienile, rădăcinile și pietrele și să spargeți bulgării mai mari de pământ.

În această etapă puteți, de asemenea, să fertilizați solul prin înlocuirea stratului superior. Uneori este suficient să adăugați pământ permeabil, alteori un strat de compost sau de nisip dacă solul este prea argilos.

 

Etapa 4: nivelarea terenului

Etapa finală constă în compactarea și nivelarea solului. Care este cel mai bun sol pentru un gazon? Nivelat! Puteți face acest lucru singur, pas cu pas, tasând solul cu pantofii, transferându-vă greutatea corpului pe tocuri. Odată ce întreaga suprafață a fost compactată, este o idee bună să o greblați din nou și să o nivelați din nou. Doar atunci când urmele de călcâi nu mai sunt vizibile, gazonul va fi gata. Desigur, acest lucru va funcționa doar pe suprafețe mici. Pe suprafețe mai mari, este mai bine să folosiți o rolă de grădină.

În cele din urmă, nivelarea suprafeței este esențială. Cum se nivelează terenul pentru un gazon? Puteți folosi o placă plată pentru acest lucru. Prin așezarea acesteia pe sol, puteți verifica cu ușurință unde mai sunt prezente denivelările. Dacă le găsiți, nivelați-le cu o greblă și turnați pământ în găurile unde nu este suficient pământ. Repetați procesul până când totul este perfect uniformizat.


După aceasta, grădina dvs. va fi gata pentru însămânțare sau pentru a pune iarbă. Puteți fi siguri că va arăta uimitor! Trebuie doar să îi acordați ceva timp.

Afișează mai multe intrări din Martie 2024

Recomandat

mini lopată de grădină 37 cm

mini lopată de grădină 37 cm

18,37 RON brut91.85 pct..
mini gheară de grădină 32 cm

mini gheară de grădină 32 cm

18,37 RON brut91.85 pct..
IdoSell Trusted Reviews
4.68 / 5.00 31 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-04-16
super
2024-02-22
transportul mi s-a parut un pic aiurea.ridicare din nu stiu ce magazin.care nu a avut bunul simt sa trimita un mesaj ca a ajuns produsul
Viziteaza site-ul Kotarbau.ro pe ShopMania pixel