3 greșeli frecvente în alegerea ghivecelor – ce să eviți pentru ca plantele tale să crească sănătos

2025-05-20
3 greșeli frecvente în alegerea ghivecelor – ce să eviți pentru ca plantele tale să crească sănătos

Alegerea ghivecelor poate părea o sarcină simplă – până la urmă, este doar un recipient pentru o plantă, nu? Nimic mai greșit. Tipul de ghiveci pe care îl alegi poate avea un impact major asupra dezvoltării plantelor tale, asupra sănătății lor și chiar... asupra duratei lor de viață. Indiferent dacă creezi o oază verde pe balcon sau decorezi interiorul casei – este important știi ce eviți.

Iată cele 3 greșeli cel mai frecvent întâlnite în alegerea ghivecelor, care pot compromite întreaga muncă de îngrijire – și sfaturi despre cum le poți evita.

1. Lipsa orificiului de drenaj – rețeta sigură pentru putrezirea rădăcinilor

Aceasta este o greșeală clasică, mai ales în cazul ghivecelor decorative, de design, care nu au orificii în partea de jos. Chiar dacă planta arată frumos în ele – pentru rădăcini poate fi o capcană.

De ce este o problemă?

Excesul de apă nu are pe unde se scurgă, ceea ce duce la udarea excesivă, stagnarea apei și putrezirea rădăcinilor. Sunt deosebit de sensibile la acest lucru suculentele și ierburile aromatice.

Cum eviți această greșeală?

Alege întotdeauna ghivece cu orificiu de drenaj. Dacă te-ai îndrăgostit de un ghiveci decorativ fără orificiu – folosește-l ca înveliș exterior și plantează floarea într-un ghiveci tehnic cu drenaj, pe care îl vei introduce înăuntru.

Greșeli frecvente în alegerea ghivecelor | Kotarbau

2. Ghiveci prea mare sau prea mic – dimensiunea nepotrivită limitează creșterea

Mulți grădinari începători se ghidează după principiul „cu cât ghiveciul e mai mare, cu atât mai bine”. Sau invers – aleg recipiente prea mici, pentru a economisi spațiu. Ambele situații pot dăuna plantei.

Ghiveci prea mic:

Rădăcinile se înghesuie rapid, planta nu are spațiu crească, pământul se usucă rapid și trebuie udat des.

Ghiveci prea mare:

Prea mult pământ reține umezeala, iar planta tânără nu poate absorbi suficient de repede – rezultatul poate fi excesul de apă și apariția mucegaiului.

Cum alegi dimensiunea potrivită?

Respectă regula: noul ghiveci trebuie fie cu 2–4 cm mai lat decât cel anterior (pentru plantele mici). Pentru exemplarele mari – câțiva centimetri în plus pe fiecare parte. În cazul plantărilor noi – alege un ghiveci proporțional cu dimensiunea balului de rădăcini.

Greșeli frecvente în alegerea ghivecelor | Kotarbau

3. Material nepotrivit – estetică versus funcționalitate

Ceramică, plastic, metal, beton, teracotă – alegerea materialului poate fi copleșitoare. Și chiar dacă designul contează, materialul ghiveciului trebuie ales în funcție de locul în care va fi amplasat.

Greșeli frecvente:

  • Așezarea unui ghiveci subțire din plastic pe balconul însoritplanta se supraîncălzește.

  • Folosirea teracotei neimpermeabilizate în exteriorghiveciul absoarbe apă și crapă iarna.

  • Containerele metalice fără izolațiese încălzesc rapid și „gătesc” rădăcinile.

Cum alegi materialul potrivit?

  • Pentru interior: ceramică, teracotă glazurată, plastic elegant, sticlă.

  • Pentru exterior: ceramică rezistentă la îngheț, beton, ratan sintetic, plastic de calitate.

  • Pentru balcoanele orientate spre sud: evită metalul și culorile închise care se încălzesc rapid.

Alegerea ghiveciului potrivit este mai mult decât o decizie estetică. Este fundația sănătății plantei. Dacă vrei ca plantele tale crească viguros și fără probleme – evită greșelile legate de lipsa drenajului, dimensiunea greșită și materialul nepotrivit. Plantele tale îți vor mulțumi nu doar prin aspectul lor frumos, ci și prin longevitate. Dacă ești în căutarea ghiveciului perfect – la Kotarbau cu siguranță îl vei găsi!

Afișează mai multe intrări din Mai 2025

Recomandat

pixel